Voor mensen die de darmflora graag willen stimuleren Hier volgt de lijst van de top 9 meest prebiotica-rijke voedingsmiddelen.

Zelfs in de top 9 zit er veel variatie! Wist je dat bananen voor 1% uit prebiotica bestaan (1 gram / ​​100 gram), terwijl cichorei wortel voor 65% uit prebiotica bestaat? Nogal een verschil tussen de eerste en laatste plek in de top 9!

Top 9 prebiotica rijke voedingsmiddelen:

 1. Rauwe wilde cichorei: 64,6% prebiotica vezels per gewicht

 2. Rauwe aardpeer: 31,5% prebiotica vezels per gewicht

 3. Rauwe paardenbloem bladeren: 24,3% prebiotica vezels per gewicht

 4. Rauwe knoflook: 17,5% prebiotica vezels per gewicht

 5. Rauwe prei: 11,7% prebiotica vezels per gewicht

 6. Rauwe ui: 8,6% prebiotica vezels per gewicht

 7. Gekookte ui: 5% prebiotica vezels per gewicht

 8. Rauwe asperges: 5% prebiotica vezels per gewicht

 9. Rauwe Banaan 1% prebiotica vezels per gewicht

Vergeet niet dat het met de top 9 om percentages gaat. Met andere woorden, er staat hoeveel grammen prebiotica er een in ons van een voedingsmiddel zit. Bananen hebben 1% prebiotica, dus door 100 gram banaan te eten krijg je 1 gram prebiotica binnen. Door ongeveer 4 gram paardebloem bladeren te eten zou je ook 1 gram prebiotica binnen krijgen.

We kunnen deze informatie ook gebruiken deze om voorbeelden te geven van hoeveel voedsel je moet eten om aan je dagelijkse prebiotica behoefte te komen. De meeste mensen krijgen ongeveer 2  gram prebiotica per dag binnen. Vaak wordt een minimum van 4 gram per dag aangeraden, maar veel mensen suggereren 8 gram per dag en zelfs tot 12 tot 16 gram het beste is.

Laten we ervan uit gaan dat we 6 gram prebiotica per dag binnen willen krijgen. Kijk nog eens naar de lijst om te zien hoeveel je nodig hebt van elk voedsel om zes gram per dag te bereiken.

Genoeg prebiotica binnen krijgen elke dag:

Hoeveel van elk voedingsmiddel moet je eten om genoeg prebiotica binnen te krijgen?

 1. Rauwe wilde cichorei: 9,3 g

 2. Rauwe aardpeer: 19g

 3. Rauwe paardenbloem bladeren: 24,7 g

 4. Rauwe knoflook: 34,3 g

 5. Rauwe prei: 51,3 g

 6. Rauwe ui: 69.8g

 7. Gekookte ui: 120 g

 8. Rauwe asperges: 120g

 9. Rauwe Banaan: 600g

Vergeet niet dat het in de meeste gevallen om rauwe voedingsmiddelen gaat. Door bijvoorbeeld knoflook, asperges en prei te koken, gaan er prebiotica verloren. Uien kunnen wel gekookt worden, en behouden nog veel prebiotica, maar je kunt al zien dat prebiotica vezels verloren gaan door uien te koken.

Je moet goed in de gaten houden dat je genoeg prebiotica binnen krijgt zonder daardoor teveel koolhydraten en suiker binnen te krijgen. Door 600 gram bananen te eten elke dag krijg je genoeg prebiotica binnen, maar ook heel veel suiker. Bananen zijn 1% prebiotica vezels, maar bestaan voor 22% uit suikers. Om 6 gram prebiotica uit bananen te halen moet 132 gram suiker worden gegeten. Het kan geen kwaad om af en toe een banaan te eten, maar dit is niet precies een haalbare bron voor het binnen krijgen van genoeg prebiotica.

De waarheid is dat het zonder supplementen moeilijk is om elke dag genoeg prebiotica binnen te krijgen. Tenzij je bewust elke dag kiest om met bovenstaande voedingsmiddelen te koken. Aardperen werden bijvoorbeeld vroegen veel meer gegeten in Nederland dan tegenwoordig het geval is, en er zijn genoeg heerlijke, traditionele recepten voor aardperen recepten. Voor mensen wie het niet lukt zich aan een dieet met voldoende prebiotica te houden, kunnen ook prebiotica supplementen worden genomen.